Linux

Destek Ekibi!
Yönetici
Administrator
Katılım
11 Nis 2014
Mesajlar
303
Tepkime puanı
19
Puanları
18
Bugün sizlere Tp-Link firmasının amiral gemisi ürünlerinden birisinin kurulumunu ve ince ayarlarını yapacağım. Ürün o kadar popüler ki 3-4 yıllık bir cihaz olmasına rağmen halen satışı yapılıyor ve kullanılıyor. Cihaz uygun anten kullanılmak kaydıyla 52 kilometreye kadar sinyal gönderip alabiliyor. Burda tanıtımını ve kurulumunu yapacağım üründen bende 3 adet var ve yaklaşık olarak 2 yıldır sorunsuz şekilde çalışıyorlar.

Ürünün Paketi fotoda görüldüğü şekildedir
5110g-paket.jpg
Kutu içersinden kutu çıkıyor ve ürünün kutusu içinde sağlıklı şekilde korunmasını sağlayabiliyorsunuz.Özellikle taşınma işlemleri sırasında korumak için kutuyu saklamanızı öneririm.


Paket İçeriği
5110g-paket-icerigi.jpg
Ürünün kutusundan cihazın kendisi, enerji adaptörü,anteni, bağlantı kablosu ve poe adaptörü çıkıyor. Poe adaptörü nedir diye soracak olursanız, cihazınız elektrikten biraz uzak bir mesafe de kullanmanız gerektiğinde hem elektrik hem data kablolarını ayrı ayrı götürmek yerine sadece data kablosu üzerinden enerjiyide götürüyor. Böylece tek kablo ile hem enerji hem data taşıyabiliyorsunuz.


Yüksek Güçlü Antenler
5110g-antenler.JPG
Ben kendim cihazdan yüksek performans beklediğim için mevcut anteni resimde ki anten ile değiştirdim. Kısa anten 4 dbi, uzun anten 8 dbi kazanç sağlıyor.


Cihazımız çalışmaya hazır.
5110g-calismaya-hazir.jpg
Cihazımızı ilk kurulum esnasında ayarları yapabilmek için data kablosu ile bağlamamız gerekiyor. Yukarda bağlantıların tamamlanmış halini görebilirsiniz. Arka tarafın resmini neden çekmediğim konusuna gelince yanlış bağlantı yapma ihtimaliniz yok.O nedenle fotoğraf çekme gereği duymadım. Cihazımızı bilgisayarımıza kablo ile bağlıyoruz ve adaptörü takıyoruz. Cihazımızın ışıkları yanmaya başladı. Donanım kısmını tamamladık şimdi bu noktadan sonra yazılımsal olarak ayarları yapacağımız bölüme geçiyoruz.


Öncelikle bilgisayarımızdan yerel ağın ip adresini değiştiriyoruz.
5.jpg
Ip adresini değiştirme işlemini Denetim Masası / Ağ ve Paylaşım Merkezi bölümüne girdikten sonra sol taraftaki menüden Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin bölümüne girdikten sonra Yerel Ağ Bağlantısı simgesinin üzerinde sağ tıklıyoruz ve Özellikler tıklıyoruz. Önümüze gelen pencerede Internet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) menüsüne çift tıklıyoruz. Önümüze açılan bölümü paylaştığım fotoğraftaki gibi yapıyoruz. İşlemleri tamamladıktan sonra pencerelerimizi kapatıyoruz.
DİKKAT= BÜTÜN İŞLEMLER TAMAMLANDIKTAN SONRA IP ADRESİ İLK HALİNE GETİRMEYİ UNUTMAYIN.


Artık arayüze girebiliriz.
6.jpg

Cihazımızın ekranını karşımızda görüyoruz.
7.jpg
1-) Öncelikle cihazın çalışma sistemini ayarlıyoruz.
8.jpg
Öncelikle sol taraftan Operation Mode tıklıyoruz ve en alttaki seçenek olan Access Point tıklıyoruz ve Save butonuna tıklayıp kaydediyoruz.

2-) Bu işlemden sonra sol menüden Wireless bölümüne tıklayıp Basic Settings seçiyoruz.
9.jpg
Bu bölümden cihazımızın çalışacağı kanal,ülke, güç seçenekleri ve kablosuz ağ ismi gibi ayarları yapıyoruz. Ben kendi cihazlarım da ülke olarak Japonya kullanıyorum. Bizim ülkemiz ve bazı ülkelerde cihazın tam güçle çalışmasına izin verilmiyor, bu nedenle cihazı tam güçte kullanabileceğimiz bir ülke seçiyoruz. Burda en önemli nokta kanal seçimidir cihaz bağlantı kuracağı cihaz ile aynı kanalda olmalıdır. Kanalları yollar gibi düşünebilirsiniz. 13 şeritli yolda kimse birbirinin şeridine geçmez, sadece kendi şeridinde ki cihazlar ile irtibat kurabilirler.


3-) Cihazımızın IP ayarları ekranına geçiyoruz.
10.jpg

Bu bölüm cihazımızın ip adresi değiştirme bölümüdür burda dikkat edilmesi gereken 2 nokta vardır. Bu noktalardan birisinde hata yapılırsa kablosuz bağlantı kurulacak ancak internet gelmeyecektir.

a) Ip Adress kısmı modem ile aynı ip bloğunda olmalıdır:
Bu ayar bizim network yapımız ile ilgilidir Örneğin airties modem kullanıyorsak 192.168.2 serisinden ip adresi alırız, tp-link modem kullanıyorsak 192.168.1 serisinden ip alırız. Cihazımızın sorunsuz çalışması için ana modem ile aynı aralıkta olması gerekmektedir. Bu ayara çok dikkat etmeniz gerekiyor. Buradaki 254 değerini isterseniz değiştirebilirsiniz. Benim bireysel önerim Airties için 192.168.2.254, Tp-Link için 192.168.1.254 kullanabilirsiniz.
b) Gateway ayarları bölümü:Bu bölüm bağlantı sorunsuz olarak kurulduktan sonra internete girebilmemiz için gerekmektedir. Buraya modemin adresi girilmelidir. Ip adress kısmı ile bağlantılıdır. Örneğin airties modem kullanıyorsak bu kısma 192.168.2.1 yazmalıyız. Tp-link modem kullanıyorsak 192.168.1.1 yazarak internete çıkabiliriz.

4-) Bağlantı ayarları bölümü
11.jpg
Bu bölümde cihazımızın karşı cihaz ile bağlantı ayarlarını yapacağız, burda benim bireysel önerim Bridge kullanımıdır ancak ben size hepsini anlatacağım.

a) Access Point:
Bu ayar seçilirse cihazımıza kablo ile girdiğimiz interneti kablosuz olarak dağıtırız. Ayrıntılı ayarları mevcut değildir.

b) Client Modu:
Bu ayar ile MAC of AP kısmından seçtiğimiz mac adresine bağlantı sağlanacak ve alınan internet sadece kablo üzerinden aktarılacaktır. Bunu bilgisayarımıza direkt internet vermek veya switche girmek için kullanabiliriz.

c) Repeater Modu:
Bu mod seçildiği zaman MAC of AP kısmına girilen mac adresi ile bağlantı kurulacak ve o sinyalin tüm bilgileri (kablosuz ağ ismi,şifresi vs) aynen kablosuz olarak tekrar edilecektir.

d) Universal Repeater Modu:
Bu mod seçildiği zaman MAC of AP kısmına girilen mac adresi ile bağlantı kurulacak ve o sinyalin tüm bilgileri (kablosuz ağ ismi,şifresi vs) aynen kablosuz ve kablolu olarak tekrar edilecektir.

e) Bridge (Point to Point) Modu: Bu mod seçildiği zaman tek cihaz ile bağlantı kurarız ve sinyali yine kablosuz ve kablolu olarak dağıtırız.

f) Bridge (Point to Multi-Point) Modu: Bu mod seçildiği zaman birden fazla cihaz ile bağlantı kurarız ve sinyali yine kablosuz ve kablolu olarak dağıtırız.


5) Bağlantı kurma ayarları
12.jpg
Bir önceki kısımda anlattığım ayarlardan uygun olanı seçtikten sonra MAC of AP: kısmında ki boş kutuya tıklıyoruz aşağıda ki Survey butonuna tıklıyoruz ve resimde ki gibi bağlantı kurabileceği bağlantı listelerini görüyoruz. Listeden uygun sinyali seçtikten sonra Connect butonuna tıklıyoruz.

13.jpg
Ekranı bu şekilde gördükten sonra en alttaki Save butonuna tıklayarak ayarları kaydediyoruz.


6) Güvenlik ayarları bölümü
14.jpg

Yukarıda anlatılan bağlantı ayarlarını yaptıktan sonra artık güvenlik ayarlarını yapma sırası geldi.Bu ayarları yapmadığınız sürece bağlantı kuramazsınız. Client ve Access Point modu dışında ki tüm modlarda sadece WEB şifre güvenliğini kullanabilirsiniz. Burda ki ayarlarda dikkat etmeniz gereken karşı sinyalin şifresi girilmelidir. Siz burda karşı sinyalin şifresini uygun olarak girdikten sonra Save butonuna tıklayarak ayarları kaydediyoruz.

Artık cihazımız karşı cihaz ile bağlantıyı kurdu, Bu noktadan sonra ince ayarları yapacağız.


7) DHCP ayarları
15.jpg
DHCP kısmını kapalı tutmamız gerekiyor. Ayarları bu şekilde yaptıktan sonra Save butonuna tıklayıp kaydediyoruz.
8) Admin şifresini değiştirme
16.jpg
Cihazımızın güvenliği için arayüz şifresini değiştiriyoruz. Artık tüm ayarları bitirdik. İşte karşınız da bağlantı testi.
hiztesti.jpg

Konuyu okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Sorularınızı yanıtlamaktan keyif alacağız. İyi akşamlar dilerim.
 

baskan

Kablosuz İnternet
Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 May 2014
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
slm bilgiler eksik sanırım sinyal tekrarlayıcı yani karşı tarafın sinyalini nasıl tekrarlarız şifresini nereye yazacazki o sinyali tekrarlayalım resimli anlatımınızı harfiyen uyguladım fakat olmadı çünki aldıgım sinyali yayabilmem için kaşı tarafın wifi şifresini yazacagım biryer yok varsada siz bahsetmemişiniz bilginiz varsa sevinirim tşk kolay gelsin
 

Linux

Destek Ekibi!
Yönetici
Administrator
Katılım
11 Nis 2014
Mesajlar
303
Tepkime puanı
19
Puanları
18
Repeater modunu kullandığınız zaman cihaz bağlantı kurduğu cihazın bilgilerini aynen tekrar eder. Bunu biraz açmak gerekirse mesala benim sinyal ismim Hasip siz benim ağa bağlantı kurarsanız sizin sinyal isminiz vs Hasip olur. Karşı tarafın wifi sinyalinin şifresini gireceğiniz yer yukarda anlattığım security bölümüdür. Security bölümü bridge, repater modlarında karşı tarafın sinyal şifresinin girildiği bölümdür. Yani siz karşıya bağlantı kurup kendi sinyalinizin şifresini farklı yapamazsınız :) Karşı tarafın şifresi ile aynı şifre kullanmak zorunda kalıyorsunuz.
 

mduyar58

Kablosuz İnternet
Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Nis 2016
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Tesiste kullandıgımız tp link TL-WA5210G ile kablosuz internet verdigim yerden Tplink TL-WA5110 ile kabloluya çevirecegim.
burda Getaway kısmındaki İP kısmına ana modemdeki 192.168.1.1 mi yazıcaz yoksa kablosuzu algıladıgımız WA5210G nin IP si 192.168.1.254 mü?
Ayarları yaptım ama Ip alınamadı diyor
 

E-Dünyanın Kablosuz İnternet Hizmetleri Donanım Günlüğüne Hoşgeldiniz.

KablosuzNet Hakkında!

Kablosuz İnternet 🇹🇷 Destek Forumu, Tamamen Ücretsiz ve "Karşılıksız" Hizmet Vermektedir."Resmi Kurum" ve Markalar ile Resmi Hiç Bir Bağımız Yoktur.!

KablosuzNet Bilgilendirme!

Kablosuz İnternet 🇹🇷 Destek Forumunda, Paylaşılan Mesajlar, Konular, ve Resimler'den Doğabilecek, Tüm Yasal Sorumluluk 'lar Paylaşan Kişiye Aittir.!

Üst