Akıllı (Yönetilebilir) Switch

işlemci

Destek Ekibi!
Yönetici
Moderatör
Katılım
14 Nis 2014
Mesajlar
72
Tepkime puanı
1
Puanları
6
Yönetilebilir switch’in özelliklerine göre vlan oluşturulabilir, portlar üzerinde güvenlik protokolleri uygulanabilir, authentication metodları denenebilir vb. bir çok şey yapılabilir. ama bu tip switchler biraz pahalıdır. sanırım siz kendinizi cisco vb bir alanda geliştirmek istiyorsunuz. bu durumda dynagen’de işinize yarayabilir. sanal bir switch oluşturup gerçek bir cisco cihazı kullanan bir programcıktır.

Mac kısıtlaması yapabilirsiniz. vlan ler olusturabilirsiniz. istediğiniz portu isediğiniz zaman kapatıp açabilirisiniz.Daha güvenli bi network kurabilirsiniz.Yönetilebilir ve 10/100/1000 dediğinizde söz konusu switchler maliyet olarak yüksek olabilir. Bunun için Gigabyte çalışan (bakır/fiber) portlar olmalıdır. cisco 3750g serisi veya 3com 4800 serisi işinizi görebilir ancak maliyeti yüksek olabilir. Bunların dışında yönetilebilir switch bulunabilir ancak yetenek bakımından istediğinizi karşılayıp karşılamadığına bakmanız gerekir.
Yönetilebilir Switchler aynı networkdeki bilgisayarları bağlamaya yararlar ve İnternet erişimi sağlamazlar. ICS aracılığıyla İnternet bağlantınızı paylaşabilirsiniz, ancak performansla ilgili sorunlar başgösterebilir. USRobotics 10/100 Ethernet Switchinde her portun oto çapraz kablo dedektörü vardır ve böylece networkünüzü kolayca çalıştırmak için tek bir çeşit kabloya ihtiyacınız var.

Switchinizi genişbant modeminize bağlayabilirsiniz fakat bunun için servis sağlayıcınızdan çoklu IP adresleri almanız gerekir.Bu genellikle daha pahalı olur. Daha fazla performans ve işlevsellik için routera ihtiyacınız olacaktır.
Initial Configuration Mode:
Switch’ler ilk başlatıldığında karşımıza çıkan text tabanlı bir wizard’tır. Genelde kullanılmaz. Kullanıldığı taktirde 3 seçenek gelir;

[0] Kayıt etmeden IOS command promt’a geç
[1] Kayıt etmeden initial configuration mode’un başına dön
[2] Bu konfigürasyonu NVRAM üzerine ekle
User Exec Mode:
Bu mode’da cihazın çalışması ile alakalı bilgileri görebiliriz. Fakat cihaz üzerinde çalışan konfigürasyona bakamayız.
Cihaz üzerinde çalışan routing protokollerine bakabiliriz. Fakat cihazın routing table’ına bakamayız. Yani cihazın çalışması ile alakalı herşeyi göremeyiz.
User exec mode’da iken “enable” komutunu çalıştırdığımız takdirde “ giriş yaparız

Privileged Exec Mode:

Bu mode’da da konfigürasyon yapmıyoruz. Saat ve tarih gibi değişiklikleri bu modda yapabiliriz.
Bu mode’da yapılan değişiklikler konfigürasyon dosyalarına yazılmaz.
Cihaz konfigürasyonları hakkında bilgi aldığımız tüm show komutları bu mode’da kullanılır.
Cihaz üzerinde bulunan tüm yapılandırmayı bu mode’da görebiliriz.
Bu mode’a giren kişi cihaz üzerinde tam yetki sahibidir. cihazlar da komutlara göre kullanıcı kısıtlaması yapabiliriz.


Burada yapılan değişiklikler sadece ilgili bölümü ilgilendirir. Örneğin bir interface’e ip ataması yapmak gibi..
Yapılan tüm konfigürasyon RAM üzerinde bulunan “Running Config” üzerinde tutulur. Bu konfigürasyon bilgisinin kalıcı olmasını istiyorsak NVRAM üzerinde bulunan “Startup Config” dosyasına kayıt edilmesi gerekir. Switch’in güç kaynağı kesildiği takdirde RAM üzerinde bulunan running config dosyası silinirken NVRAM üzerinde bulunan startup config dosyası silinmez.
 

E-Dünyanın Kablosuz İnternet Hizmetleri Donanım Günlüğüne Hoşgeldiniz.

KablosuzNet Hakkında!

Kablosuz İnternet 🇹🇷 Destek Forumu, Tamamen Ücretsiz ve "Karşılıksız" Hizmet Vermektedir."Resmi Kurum" ve Markalar ile Resmi Hiç Bir Bağımız Yoktur.!

KablosuzNet Bilgilendirme!

Kablosuz İnternet 🇹🇷 Destek Forumunda, Paylaşılan Mesajlar, Konular, ve Resimler'den Doğabilecek, Tüm Yasal Sorumluluk 'lar Paylaşan Kişiye Aittir.!

Üst